Одбележување на доделувањето на Нобеловата награда за економија за 2022 година

На 16 ноември 2022 година, со почеток во 13.00 часот, во Амфитеатар 2, се одбележува доделувањето на Нобеловата награда за економија за 2022 година, настан кој традиционално се одржува на Економскиот факултет – Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје.

Следејќи ја повеќегодишната традиција, Катедрата за економија и оваа година го организира настанот посветен на доделувањето на Нобеловата награда од областа на економските науки за 2022 година на американските економисти: Бен Бернанки (Ben Bernanke), Даглас Дајмонд (Douglas Diamond) и Филип Дибвиг (Philip Dybvig).

 

Агендата на настанот е следната:

Обраќање на Проф. д-р Предраг Трпески, Декан на Економски факултет – Скопје

Акад. Таки Фити

Значењето на Нобеловата награда за економија и придонесот на нобеловецот Бен Бернанки за економската наука

Проф. д-р Ѓорѓи Гоцков

Придонесот на нобеловците Даглас Дајмонд и Филип Дибвиг за економската наука

 

Со почит,

Економски факултет – Скопје

 

Comments are closed.
70 години

Во 2020 Економскиот факултет при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје слави 70 години од своето основање.